"אחד האתגרים הגדולים שלי כפוסט טראומטית בעקבות ניצול מיני. היא העברת האחריות על הגוף שלי לאדם אחר, במקרה הזה הרופא או הרפואה. לא משנה מה הטיפול, לא משנה כמה הוא קצר, לא משנה אם הוא ״לא פולשני״
עצם זה שאני מאפשרת למישהו אחר לדעת טוב ממני מה נכון לגוף שלי ולעיתים רבות גם מאפשרת לו לגעת בי כדי לטפל זה כשלעצמו מעורר טריגרים לא פשוטים ודורש ממני להלחם בטראומה…
זה לא פשוט להנכיח את זה בכל פעם מחדש, להשמיע בקול את ההשלכות של הפגיעה. לעיתים החרדה מגיעה עוד לפני שדיברתי וברגעים האלה אני לא מסוגלת בכלל לשתף וכך הרופאה עומדת מולי מובכת ואני בוכה כמו ילדה קטנה מתביישת מחוסר היכולת שלי להסביר.
אני מחכה בקוצר רוח לרגע בו אוכל להגיש כרטיס סגול לרופאה ובכך יחסכו ממני המילים וההסברים"…
(קטע מתוך עדות ששלחה לנו מיכל הכהן, לוחמת הצדק המדהימה ופורסמה בווינט)
אנחנו מתרגשות לשתף אתכן במיזם חדש שעתיד לחולל מהפך באיכות הטיפול הרפואי המוצע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: הכרטיס הסגול. הכרטיס הסגול הוא מיזם משותף שלנו עם היפ"ם - החברה הישראלית לקידום, אבחון, טיפול ומניעה של פגיעה מינית.
סמנכ"לית קרן בריאה מיטל בנשק:
במשך שנים קיבלתי עדויות אישיות מנשים שעברו פגיעה מינית, שתיארו את הקושי העצום שלהן להגיע לטיפול רפואי. ההבנה הזו, בשילוב עם האירועים הקשים שהתרחשו ב7 באוקטובר, חיזקה את ההכרה בצורך לפעול. בשיתוף פעולה עם ד"ר דפנה ערמון וצוות היפ"ם, פיתחנו את 'הכרטיס הסגול' – כלי ייחודי שנועד לסייע לאלו שעברו פגיעה בעברם להרגיש בטוחים יותר במפגש עם צוות רפואי, ולעודד אותם לפנות לקבלת טיפול רפואי במקום להמשיך להימנע. המהלך הזה הוא קריטי מכיוון שנפגעי טראומה הם בסיכון גבוה לתחלואה מורכבת וההימנעות הזו פוגעת בבריאותם באופן ישיר.
חשוב להכיר בכך שטריגרים יכולים להתעורר בקרב אלו שעברו טראומה מינית בכל שלב במהלך טיפול רפואי. טריגרים כגון מגע פיזי, הג'ל של האולטרסאונד או תחושת הלפיתה בעת מדידת לחץ דם וגם אלו המגיעים ממקורות בלתי צפויים כמו מראה רופא או ריח מסוים יכולים להציף רגשות קשים ולהקשות על שיתוף פעולה מלא עם הצוות הרפואי. הכשרת הצוותים בזיהוי וניהול של טריגרים תאפשר להם לספק סביבה בטוחה ותומכת, ותאפשר למטופלים להשלים את הטיפול בצורה מיטבית.
ד״ר דפנה ערמון, פסיכיאטרית, מנהלת מחלקת בדרכי לאנשים שמתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת ב״מרחבים״ וחברת היפ״ם:
במהלך עבודתי כרופאה וכמטפלת בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, נתקלתי יותר ויותר בקושי של האוכלוסייה הזו לקבל טיפול רפואי שמותאם להם. מפגשים רפואיים לא מוצלחים שמשאירים תחושות קשות של כעס, פספוס או אפילו של פגיעה חוזרת, נפוצים אצל מטופלים ומטופלות, אבל גם הצוות המטפל נשאר עם תחושות דומות בהרבה מהמקרים. המצב הזה, שצוות בא לעשות טוב אבל מרגיש שבסוף פגע במטופל או מטופלת, מביא לשחיקה קשה ולחוסר רצון במפגשים עם אוכלוסייה זו אצל הצוות.
התקווה היא שבעזרת הכרטיס הסגול יהיה ניתן יהיה לחשוף את הפגיעה בקלות, וצוותי רפואה יעברו הכשרה בסיסית בעקרונות מפגש מותאם טראומה, צוותי רפואה יוכלו להיחשף לכמה התופעה נרחבת באוכלוסייה, וכמה טווח המטופלים שבעברם פגיעה מינית הוא רחב, וניתן יהיה לדבר על כך ולהתאים את הטיפול לצרכים האישיים של המטופל או מטופלת ללא בושה וללא אשמה אצל המטופלים או אצל הצוות.
תודה מיוחדת לכל השותפות הנוספות שסייעו בפיתוח וקידום המיזם:
בקרן בריאה - ד"ר עידית טסלר-גבאי, מיכל הכהן, אלינור רחימי - סטודיו נחליאלי.
ובהיפ"ם - עו"ס יפעת בן דוד דרור, הילה ורנר, יעל בספורד, סיגלית בריסק.
לשיתופי פעולה להטמעת הכרטיס ועקרונות רפואה מותאמת טראומה בבתי חולים וקופות חולים: 0543379233 meital@briah.org
Comments