top of page
חיפוש
Michal Hasson

ידעת שיש קשר בין רעלת הריון, אנדומטריוזיס, ושחלות פוליציסטיות לבין סיכון לשבץ מוחי?

האיגוד האמריקאי לשבץ הוציא לאחרונה הנחיות מעודכנות למניעת שבץ מוחי ולראשונה ההמלצות כוללות פילוח מגדרי שמתייחס למגוון מצבים ומחלות נשיות והקשר שלהן לשבץ מוחי.

ההמלצות הכלליות כוללות שמירה על אורח חיים בריא מבחינת תזונה, פעילות גופנית סדירה והמנעות מאורח חיים יושבני, שינה בריאה, ומעקב סדיר אחרי לחץ דם, רמות סוכר בדם, כולסטרול והשמנה. אבל לגבי נשים, מחברי המסמך מדגישים שחלק מהערכת הסיכון של אישה לשבץ מוחי צריך לכלול בחינה של ההיסטוריה המיילדותית שלה - כולל לחץ דם גבוה בהריונות, רעלת הריון ועוד, האם היא משתמשת באמצעי מניעה הורמונליים, חולה באנדומטריוזיס, סובלת מתסמונת השחלות הפוליציסטיות או מגלי חום והזעות לילה חמורות בתקופת גיל המעבר - כל אלו מהווים גורמי סיכון לשבץ מוחי או גורמים שמרמזים על בעיות בכלי הדם, וצריך להתחשב בהם בהערכת הסיכון ובהחלטות לגבי אופי המעקב והטיפול הנדרשים. בנוסף מחברי המסמך התייחסו לנשים טרנסג'נדריות המקבלות טיפול באסטרוגן שמעלה את הסיכון שלהן לשבץ מוחי, ואיך אפשר להפחית את הסיכון הכרוך בכך.

המסמך הזה מצביע גם על הידע החסר והמחקרים הנוספים שדרושים כדי לקבוע את הקשר בין גורמים סביבתיים, אורח חיים, ועוד לבין שבץ מוחי.

חשוב לציין כי אנחנו יודעות ממחקרים כי נשים בישראל שמגיעות לבית חולים עם שבץ מוחי מתעכבות בממוצע חמש דקות יותר מגברים בכניסה לבדיקת CT. בסיטואציה שבה כל דקה היא משמעותית מאוד, הפער הזה הוא סכנת חיים של ממש.



אנחנו מקוות שמערכת הבריאות תאמץ את ההמלצות החדשות ותכניס לשגרת ההכשרה של הצוותים הרפואיים בחדרי המיון ובמחלקות הנוירוכירורגיות והנוירולוגיות הכשרות שנוגעות להטיות מגדריות ואיך להמנע מהן, כך שנשים בישראל יקבלו את המעקב, האבחון והטיפול שמגיע להן.

לסיכום, אם את סובלת מאנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות, סימפטומים חמורים הקשורים לגיל המעבר, או סבלת מרעלת הריון, לחץ דם גבוה בהריון, או הפלות חוזרות חשוב לציין זאת בפני הרופא/ה בכל הערכה הקשורה לסיכון למחלות לב וכלי דם או שבץ.



 

2 צפיות0 תגובות

Comentários


bottom of page