בשנים האחרונות יותר ויותר נשים צעירות משתמשות בהתקן תוך רחמי כאמצעי מניעה קבוע. התקן יכול להיות אמצעי מניעה נוח, בטיחותי ויעיל אבל אחת הבעיות עם התקן תוך רחמי היא שההכנסה שלו, ולפעמים גם ההוצאה שלו, יכולה להיות מאוד כואבת.
נשים שלא עברו לידות וגינליות, שסובלות מכאבי מחזור חמורים או ממצבים או מחלות כאב גינקולוגיות שונות כמו וולוודיניה ואנדומטריוזיס הן בסיכון גבוה יותר לכאב בהכנסת התקן, אבל גם נשים שבד"כ לא סובלות מכאבים בהליכים גינקולוגיים אחרים מגלות לפעמים שהכנסת התקן היא דבר ממש לא פשוט.
בסקר שערכנו בנושא מצאנו ש 67% (!) מהנשים חוו כאב חמור של 7 ומעלה בהכנסת התקן, מתוך סולם של 0- 10, כאשר 10 זה הכאב הכי חמור שאת יכולה לדמיין. והכאבים נמשכו לפעמים גם כמה ימים לאחר מכן.
וגם מצאנו ש 27% מהנשים שעברו הכנסת התקן לא ידעו שההליך יכול להיות כואב, ורופאים/ות לא מיידעים מספיק את המטופלות שלהן מראש על העובדה הזו.
בקיצור, אם את שוקלת להשתמש בהתקן תוך רחמי - חשוב לדעת - יש איך להקל!
רצוי מאוד לברר עם המרפאה / הרופא.ה מראש לגבי האפשרויות לאלחוש והקלה על כאב במהלך הפעולה. בעיקר אם את סובלת מכאב בהליכים גינקולוגיים אחרים (כמו בדיקה גינקולוגית או בדיקת פאפ) או ממחלה או מצב אחר שמשפיע על חווית הכאב שלך. האפשרויות להקלה יכולות לכלול, למשל - משככי כאב דרך הפה שעה לפני הפעולה כדי להקל על ההתכווצויות במהלכה ולאחריה, תרופות נגד חרדה, ספריי או ג'ל אלחוש מקומי לצוואר הרחם רגע לפני ההליך, זריקת הרדמה מקומית בצוואר הרחם, טשטוש, גז צחוק ואף הרדמה מלאה.
כיום מציעים גז צחוק בעיקר בחדרי לידה, אבל זו אופציה טובה לשיכוך כאב גם בהליכים גינקולוגיים במרפאה. יש את המרפאה הפרטית של ד"ר מיכל בראונשטיין, החלוצה בתחום, ברחובות ובקרוב יציעו גז צחוק גם במיון נשים בבי"ח וולפסון בהליכים שונים, אנחנו מאוד מקוות שהאפשרות הזו תגיע גם לרפואה הציבורית בקרוב - ומאמינות שככל שיותר מטופלות ידרשו את זה כך נראה את זה כחלק מהשירות הרגיל במרפאות קופות החולים.
בתמונה: בלון ענק בצורת התקן תוך רחמי בוושינגטון כחלק ממחאה נגד נסיונות לצמצם גישה לאמצעי מניעה בארה"ב
Comentarios